Overslaan en naar de inhoud gaan

Oog voor talent

Projecten om van te smullen 

Om al het lekkers dat de Vlaamse keuken te bieden heeft ook op ons bord te toveren, hebben we competente werkkrachten nodig. En laat dat nu net één van de grootste uitdagingen van het moment voor de horecasector zijn. Daarom zetten we ons als federatie in voor het traject 'Competentiegedreven ondernemen', oftewel simpelweg ‘competentiechecks’, samen met ondernemersfederatie Unizo en retailbedrijf PMO. Wij leren jou om talent te spotten!

Oog voor talent - competentiechecks - ESF 

ESF - Competentiechecks: haal meer uit jouw horeca heroes!  

De zoektocht naar medewerkers blijft één van de grootste uitdagingen voor de horecasector. Zo stonden er eind februari van dit jaar 3.572 vacatures voor horecapersoneel open. Maar evengoed in andere sectoren is dit aantal hoog. In alle bedrijvenzijn competente medewerkers, met de juiste kwaliteiten en mentaliteit, immers cruciaal.

In de horecasector zijn medewerkers de melk en suiker in de koffie van zowel de ondernemer als de gast, want het rechtstreekse contact tussen gasten en medewerkers is hier prominent aanwezig. 
Een bediening waarbij een gast opmerkt dat er tijd voor hem/haar wordt vrijgemaakt en zich dus gewaardeerd voelt, zorgt er immers voor dat jouw gasten nog eens terugkomen naar jouw horeca-zaak. Evengoed achter de schermen van jouw restaurant, café, logies, traiteurszaak, … spelen de competenties en talenten van medewerkers een cruciale rol. Pas als iedereen zich op zijn/haar plaats voelt, kan er worden gewerkt als een team en uiteraard straalt zich dat ook af op jouw gasten.  

Ben jij een horecaondernemer en wil jij jouw zaak versterken, door extra in te zetten op de talenten van jouw medewerkers? Dan is ons traject 'Competentiegedreven ondernemen', oftewel simpelweg ‘competentiechecks’, met de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) er voor jou! 

Wat is competentiegericht ondernemen? 

Als horecaondernemer werk je heel veel. Ook jouw personeel heeft vaak lange werkdagen. Maar hoe kunnen jullie, samen, het meeste halen uit die vele werkuren? Door met een frisse blik dankzij informatie van experten slimmer en gerichter te ondernemen. Door competentiegericht te ondernemen, want met de competentiechecks zetten we jouw horecazaak(nog) sterker op de kaart.

Hoe? We leren jou, ondernemer in de horeca, met een andere bril kijken naar de talenten van jouw medewerkers. Wellicht hebben zij talenten die je nog niet of te weinig hebt opgemerkt, of die je nog niet optimaal hebt naar boven gebracht. Onze experten/trainers vertrekken vanuit een individuele sterkte-scan van jou als ondernemer en van al je huidige medewerkers, om zo hun kwaliteiten en talenten te ontdekken. Tussendoor evalueren we het lopende traject regelmatig waarbij jouw feedback en die van je medewerkers van cruciaal belang is. Wij leren jou om talent te spotten!

Een greep uit wat we voor jou doen:

  • We reiken jou en jouw medewerkers een tool aan om een gedetailleerd zicht te krijgen op het bestaande samenspel van talenten op jouw werkvloer in combinatie met hun aanwezige competenties.
  • Het resultaat wordt een plan van aanpak, zowel op niveau van de medewerkers als op organisatieniveau, om talenten binnen jouw team te omarmen en deze te koppelen aan bestaande functies en competenties.
  • Het plan van aanpak wordt jouw wegwijzer in het competentiegedreven ondernemerschap.

 
We doen dit samen! 

Horeca Vlaanderen is de sectororganisatie van én voor de horeca. Wij vertalen de noden en bezorgdheden van de horecaondernemers in ons land naar zowel de politiek als het bredere publiek. Het beleid van Horeca Vlaanderen wordt gevoed door meer dan 35 lokale beroepsverenigingen. De drie pijlers van onze organisatie zijn dan ook belangenverdediging, ondersteuning en netwerken.

Horeca Vlaanderen rolt dit project uit samen met UNIZO – de Unie van Zelfstandige Ondernemers – en PMO cvba -  het erkend trainingcenter voor de zelfstandige retail die al meer dan 25 jaar retailers in competentieversterking begeleiden. Naast horeca geeft immers ook retail extra smaak en kleur aan onze omgeving en samenleving. Personeelsprofielen hebben in beide sectoren dan ook veel met elkaar gemeen: het rechtstreekse, persoonlijke contact met de klanten is een cruciaal element van hun aanbod. Daarnaast worden beide sectoren ook met gelijkaardige hr-uitdagingen geconfronteerd, zoals het vinden en aan boord houden van talentvolle medewerkers. Zowel UNIZO als PMO hebben hetzelfde DNA hebben en het Vlaamse team mee uitstraling en draagkracht kunnen geven.

Ik doe mee!

Het traject 'Competentiechecks' is jouw eerste stap in competentiegedreven ondernemen. Wil jij hier graag op inzetten? Stuur ons dan even een mailtje en wij contacteren jou zo spoedig mogelijk.